October 17, 2023
5 min read

Tillgänglig, flexibel och patientsäker behandling 

Göran Krafft
Marknad

Tillgänglig, flexibel och patientsäker behandling

 

Allt fler kommuner spås gå med stora underskott p.g.a. inflation, ökade pensionskostnader samt ökade kostnader för energi, räntor. För människor med skadligt bruk, beroenden och psykisk ohälsa blir det sannolikt svårare att få hjälp. Erfarenheten visar också att i kärva ekonomiska tider ökar antalet hjälpsökande.

I fackförbundets Vision ”Socialchefsrapporten 2023” framgår att hela 77% av socialcheferna anser att villkoren för personalförsörjning är svåra. 2020 var siffran 35%. Svårast att rekrytera är inom äldreomsorgen och inom verksamheter för barn och unga men i ett allt tuffare ekonomiskt läge och risk för sämre arbetsförhållanden lär det bli svårare att rekrytera för flera verksamheter inom Socialtjänsten.

Så många som53% av socialcheferna anser att det har blivit allt svårare att erbjuda insatser som de bedömer att individer har behov av och rätt till. Det blir alltså svårare att följa lagen och det förebyggande arbetet riskerar att nedprioriteras, vilket i förlängningen kan leda till dyrare insatser.

Access duos är ett utmärkt komplement och alternativ för människor med livsproblem där skadligt bruk, beroenden och psykisk ohälsa riskerar öka. Vi kan snabbt ta emot klienter för inledande samtal och Access duo möjliggör behandling på individens villkor, på riktigt. Vi vet att det fungerar väl när klienter når goda resultat med sin behandling och när uppdrags­givarna är nöjda med insatsen.

Det finns flera fördelar med digital samtalsterapi men också vissa utmaningar.  

 

Fördelar

Framförallt är digitala verktyg och metoder ett sätt att demokratisera beroende- och missbruksvården och ett sätt att nå fler målgrupper som är underrepresenterade.

 

Tillgänglighet och flexibilitet

En av de största fördelarna med digital behandling är tillgängligheten. Genom att använda digitala plattformar kan människor få tillgång till samtal var som helst, när som helst. Klienten har sin samtalsterapeut i fickan eller i datorn hemma och kan ha videosamtal, chatta eller ringa till sin terapeut. Genom en tät kontakt minskar risken för återfall eller andra typer av kriser.

 

Minskar stigman och motstånd att söka hjälp

För vissa kan det vara svårt att söka hjälp för skadligt bruk och psykisk ohälsa av rädsla för stigmatisering. Digital behandling erbjuder diskretion och integritet där människor kan utforska sina problem lättare än vid fysiska möten.

 

Flexibel behandling

Flera av de klienter som har gått eller går i behandling har använt Access duo som komplement vid institutionsvård eller familjehemsplacering. Det är en stor fördel som också leder till kontinuitet i en sammanhållen vårdkedja.

En del klienter har svårt att ta sig till tilldelade tider vid öppenvården för samtal. Andra klarar inte, inledningsvis, att ha ett samtal längre än 15 min. Några passar det bäst att träffas på eftermiddag/kväll, andra på morgonen eller förmiddagen. Access duo ger möjlighet att anpassa behandlingen till klientens verklighet och vardag.

 

Kostnadseffektiv behandling

Dygnskostnaden för digital behandling är endast en tredjedel av vad det kostar för heldygnsvård på ett HVB-hem. För kommuner är det möjligt att direktupphandla behandlingar med Access duo.

 

Utmaningar och etiska aspekter

Trots alla fördelar finns det även utmaningar och etiska aspekter att beakta när det gäller digital samtalsterapi.

 

Sekretess och säkerhet

Ett viktigt område är säkerheten för patientens data. Terapeuter och plattformar måste säkerställa att all information är krypterad och skyddad för att undvika obehörig åtkomst eller dataintrång. Access duo är en patientsäker plattform där inloggning sker med Bank ID eller engångskod. Även vårdplanering och uppföljningsmöten med klient och uppdragsgivare sker via plattformen på ett säkert sätt.

 

Kartläggning och bedömning

Att göra en korrekt kartläggning och bedömning är en del av terapiprocessen. Det är viktigt att terapeuter som arbetar online har de nödvändiga verktygen och kompetensen för att göra detta på ett tillförlitligt sätt. Vid behov har Accessduo tillgång till psykiatriker för konsultation.

 

Gränser och etik

Digital behandling kan ibland göra det svårare att upprätthålla tydliga gränser mellan patient och terapeut. Terapeuter måste vara extra medvetna om etiska riktlinjer och se till att upprätthålla professionalism i alla interaktioner. Samtalsterapeuterna hos Access duo har regelbunden handledning och kompetensutveckling. Dessutom genomförs täta uppföljningar med klient och ev. uppdragsgivare för att säkerställa att behandlingen utvecklas enligt plan.

 

Framtidsperspektiv

Digitaliseringen kommer sannolikt att fortsätta utvecklas och spela en allt viktigare roll inom vård och behandling. Med ytterligare teknologiska framsteg kan det bli möjligt att integrera med artificiell intelligens och maskininlärning i terapiprocessen för att skräddarsy behandlingen ännu mer efter individuella behov. Men även om AI utvecklas snabbt så kommer behovet av en människa i ”andra änden” kvarstå .Däremot kan AI bidra till att diagnostisering bli mer korrekt och därmed öka möjligheten att erbjuda rätt sorts behandling för varje klient.

Digital behandling ska inte ses som en ersättning för fysiska möten utan snarare som ett komplement och fysisk behandling kommer med stor säkerhet att finnas kvar underöverskådlig tid.

 

Share this post
Göran Krafft
Marknad
Kontakta oss
Vi finns här för att hjälpa dig. När du kontaktar oss hör vi av oss inom 24 h.
Kontakta oss