September 21, 2023
5 min read

Relationsutmaningar vid skadligt bruk och beroenden

Göran Krafft
Marknad

Insikt - relationsutmaningar vid skadligt bruk och beroenden

Relationsproblem är ofta en tragisk och komplex följd av skadligt bruk och beroenden av såväl alkohol, narkotika som spel och sex. Problemen påverkar inte bara individen själv utan även hens relationer och nätverk.
Skadligt bruk kan underminera kärleksfulla relationer och skapa konflikter som är svåra att lösa och läka. Nedan utforskar vi några utmaningar som uppstår vid skadligt bruk och beroenden samt undersöker hur anhöriga kan spela en avgörande roll i att stödja återhämtning och hälsosamma relationer.

Problem och utmaningar i relationer

Skadligt bruk och beroenden av substanser eller spel leder inte sällan till allvarliga relationsproblem. Det påverkar både familjer, partners, vänner och kollegor. Vid skadligt bruk kan beteenden förändras drastiskt. Individerna kan bli mer hemlighetsfulla, oansvariga och oberäkneliga. Denna förändring kan skapa misstro och konflikter, vilket i sig kan leda till att relationer försämras eller till och med bryts. Problemen blir inte sällan långvariga och anhöriga upplever ofta skuld och hopplöshet samtidigt som man har svårt att förändra situationen, speciellt om det rör en nära släkting eller partner.

Konsekvenser

De relationsproblem som uppstår vid skadligt bruk kan vara många och varierande:
Förlust av tillit: Personen kan bryta det förtroende som tidigare fanns i relationen genom lögner, bedrägeri och brutna löften.
Kommunikationsbrist: Problemen kan hindra effektiv kommunikation och leda till bristande förståelse, konflikter och bråk mellan parterna.
Isolering: Personen kan dra sig tillbaka och isolera sig från sina nära och kära, vilket skapar känslor av övergivenhet och ensamhet hos de som bryr sig om dem.
Ekonomiska påfrestningar: Det skadliga bruket/beteendet kan leda till ekonomiska svårigheter, stöld eller lån som skapar spänningar inom familjen eller bland vänner.

Hur anhöriga kan bidra till läkande

Anhöriga kan spela en viktig roll för att stödja en individ på vägen mot återhämtning. Deras stöd och engagemang kan vara avgörande för att bryta den nedåtgående spiralen av skadligt bruk och relationsproblem. Här är några sätt på vilka anhöriga kan hjälpa:

Egenvård: Anhöriga behöver ta hand om sig själva. Att se någon man bryr sig om fara illa kan vara utmattande. Därför är det viktigt att anhöriga prioriterar sin egen fysiska och mentala hälsa. Det finns anhörig-grupper och olika forum för stöd via nätet och telefon. Det brukar finnas samlat på kommuners och regioners hemsidor.

Förståelse och empati: Att visa förståelse för individens svårigheter och känslor är viktigt. Empati kan hjälpa till att öppna upp för bättre kommunikation och ökad närhet.
Våga prata: Att ta det första samtalet med personen som är beroende eller missbrukar kan vara känsligt men nödvändigt. Det handlar om att klargöra gränser och samtidigt förmedla att man finns där som stöd
Byta perspektiv: Att förmedla andra aspekter av livet och belysa positiva saker samt uppmuntra personen att aktivera sig i aktiviteter som hen uppskattar kan leda till att hen blir motiverad till förändring.
Stöd att söka behandling: Att erbjuda hjälp att hitta och delta i lämplig behandling kan vara en viktig uppgift för anhöriga. Det kan vara terapi, rehabilitering eller stödgrupper av olika slag.


Access duo – ett tillgängligt alternativ för såväl behandling av skadligt bruk och beroenden som anhörigstöd

De allra flesta av klienterna som genomgår eller har genomgått behandling för beroenden och skadligt bruk hos Access duo har haft olika relationsproblem med nära och kära eller kollegor på arbetsplatsen.
Vår ambition är att så långt det är möjligt involvera viktiga anhöriga i behandlingen, både direkt och indirekt. Genom den höga graden av tillgänglighet ligger ett anhörigsamtal aldrig långt bort. Det första samtalet sker kostnadsfritt och därefter skapas en fortsatt plan för stödet.

Läs mer om Access duo här

Vill ni veta mer om Access duo är ni välkomna att boka in en presentation via Teams.

Hör av er till:

Lowe Eriksson                                      

Tel: 08-578 171 21                                

Lowe.eriksson@irisuc.se                    

Josefine Gutö

Tel: 08-578 171 23

Josefine.guto@irisuc.se

Vänliga hälsningar!

Teamet på Access duo

Share this post
Göran Krafft
Marknad
Kontakta oss
Vi finns här för att hjälpa dig. När du kontaktar oss hör vi av oss inom 24 h.
Kontakta oss